• Binnen 5 werkdagen in huis
  • Veilig betalen
  • Directe levering

"Voor alles onder en boven de grond in uw tuin"

Wat is kalkuitbloei?

Kalkuitbloei is een fenomeen dat zich helaas bij veel betonproducten voordoet. We leggen hieronder graag uit hoe deze witte uitslag ontstaat, maar ook hoe het vanzelf weer verdwijnt.

Natuurlijk proces

Beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water. Door de samenvoeging van cement en water wordt er calciumhydroxide ofwel zogenoemde ‘vrije kalk’ gevormd. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide (CO2) in de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Deze witte uitslag op betonproducten noemen we kalkuitbloei.

Feitelijk kan witte uitslag in beton al direct bij de productie ontstaan. Om die zogenoemde ‘primaire uitslag’ tot een minimum te beperken of zelfs uit te sluiten, worden de productieprocessen bij leveranciers van betonproducten voortdurend bewaakt en verder ontwikkeld. Kalk is de enige stof in beton die niet gebonden is door de andere grondstoffen. Eenmaal buiten opgeslagen of in gebruik genomen, kan er dus een vervolg reactie tussen de naar buiten tredende vrije kalk en CO2 ontstaan, de zogenoemde ‘secundaire uitslag’. Met als mogelijk gevolg: witte uitslag op het betonoppervlak.

‘Geduld is een schone zaak’

Het ontstane calciumcarbonaat is, zonder het product aan te tasten, praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen. Echter, onder invloed van kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die wel oplosbaar is. Zure verontreiniging in de lucht versnelt dit proces, waardoor witte uitslag op het betonoppervlak dus sneller verdwijnt op plaatsen in de buurt van veel industrie dan in gebieden met relatief schone lucht.

Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf

Kalkuitbloei verdwijnt op den duur dus vanzelf, waarbij geduld letterlijk en figuurlijk een schone zaak is. Kalkuitbloei heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een product en verdwijnt, zoals gesteld, op den duur vanzelf.

Kalkuitbloei op een beton product is dan ook geen reden tot afkeur van een door ons geleverd product.